Harvardi dieediplaan: kas alternatiivse tervisliku toitumise indeks on maailma parim dieet?

Harvardi dieediplaan: kas alternatiivse tervisliku toitumise indeks on maailma parim dieet?

Oleme juba mõnda aega teadnud, et Vahemere dieet – toitumiskava, mis on täis erksavärvilisi värskeid puu- ja köögivilju, korralik kogus head rasva tänu ekstra neitsioliiviõli liberaalsele kasutamisele ning rohkele kalale, pähklitele ja seemnetele. maailma kõige tervislikumatest toitumisviisidest.

Tõelist Vahemere dieeti, kus töödeldud toitu tarbitakse vähe või üldse mitte, on pikka aega seostatud pikema elueaga ning väiksema südamehaiguste ja II tüüpi diabeedi tekkeriskiga.

Mida me ei teadnud, oli see, et rohkem kui 20 aastat tagasi töötas Harvardi teadlane välja dieedi, mis on vahepeal osutunud isegi tervislikumaks kui Vahemere lähenemisviis: alternatiivse tervisliku toitumise indeks (AHEI), tuntud ka kui Harvardi dieediplaan.

Hiljutised andmed enam kui 100 000 inimese kohta näitavad, et mitte ainult ei vähene enneaegse surma risk tervelt 20 protsenti nendel, kes plaani kõige rohkem järgivad, vaid ka risk haigestuda diabeeti ja südamehaigustesse väheneb sama palju. 30 protsenti, mis on suurem kui Vahemere dieediga seotud riski vähenemine.

Mis on Harvardi dieediplaan?

Harvardi dieediplaani töötas välja toitumisteadlane dr Walter Willett ja seda võib kirjeldada pigem kui “juhendit” kui dieeti, mis julgustab kasutajaid suurendama värskete toitaineterikka toidu tarbimist. aktiivselt vältima sellised vastikud nagu magusad joogid ja töödeldud liha.

Siin antakse kasutajatele teatud toitude suurema söömise eest indekspunkte ja lisapunkte halbade asjade vältimise eest. Lõplik “skoor” on arv, mis on seotud pikema eluea ja väiksema haigusriskiga.

Isikliku “indeksi” arvutamisel saavad rohkem punkte kõige tugevamad terviseharjumused – süüa rohkem kui viis portsjonit köögivilju, süüa värskeid puuvilju, valida ainult täistera süsivesikuid, nagu teraleib või pruun riis, ja süüa rohkem kaunvilju, pähkleid. ja seemned.

Seejärel antakse boonuspunkte, kui välditakse toiduaineid, mis on tihedalt seotud haigusriskiga, nagu töödeldud liha ja magusad joogid.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Harvard Plan Score on loodud positiivse toidu tugevdamise strateegiana, mis julgustab ja premeerib tervislikumaid toiduvalikuid.

Kuidas see erineb Vahemere dieedist?

Nagu Vahemere dieet, pole ka Harvardi lähenemine ettekirjutav toitumiskava. Pigem on see toitumisplatvorm, mis keskendub keskmisest palju rohkem värske toidu ja oliiviõlist, pähklitest ja seemnetest saadavate heade rasvade söömisele. Lääne dieetmis on palju suurem küllastunud rasvade ja töödeldud suupistete sisalduses.

Peamine erinevus kahe dieedi vahel on see, et Harvardi lähenemisviis keskendub ka rafineeritud süsivesikute, töödeldud rasvade ja magusate jookide tarbimise minimeerimisele – toiduainetele, mis on tihedalt seotud kaalutõusuga ning südamehaiguste ja diabeedi suurenenud riskiga.

Plussid

Igasugune dieet, mis aitab aja jooksul luua tugevaid harjumusi, mitte ranget režiimi, mille järgimine muutub pikaajaliselt võimatuks, on tark valik.

Erinevalt paljudest populaarsetest dieetidest pöörab Harvardi plaan märkimisväärselt tähelepanu ka täisterasisaldusele dieedis – toidutüübile, mida väga vähesed austraallased jõuavad piisavalt lähedale, arvestades meie kinnisideed rafineeritud toidust. valged süsivesikud paksude saiaplaatide, valge riisi, wrappide ja nuudlite kujul.

Kavas on samuti võetud tugev seisukoht igat tüüpi magusate jookide – sealhulgas puuviljamahlade – vältimise olulisuse suhtes, mis peegeldab tõendeid selle kohta, et magusatel jookidel pole pikemas perspektiivis kohta üheski tervislikus toitumises.

Miinused

Harvardi dieedi töötasid teadlased välja vahendina, mille abil hinnata üksikisikute toitumist, kasutades ühte numbrilist väärtust, mida saab seejärel kasutada suurte populatsiooniandmete kogumite suremuse ja haigestumise määrade võrdlemiseks.

Seda ei kavandatud kliinilise dieedi retseptina. See tähendab, et ainuüksi kõrge või täiusliku skoori saavutamise tõttu ei ole sulle garanteeritud pikka ja haigustevaba elu.

Kui teil on aega, on see suurepärane toitumisvahend, mis teid aitab vaata üle oma dieetja vaadake, kas on mingeid vahetusi või täiendusi, mis võivad aidata parandada teie toitainete tarbimist ja lõpuks teie diabeedi või südamehaiguste tekkeriski.

Milline dieet on parim?

Parim dieet on jätkusuutlik ning nii Vahemere-lähenemise kui ka Harvardi plaani puhul on hea see, et need soodustavad värske toidu tarbimist ja positiivseid toitumisharjumusi, mida saab pikas perspektiivis säilitada.

Keskmine austraallane sööb praegu dieeti, mis erineb oluliselt nendest mõlemast dieedist: vähem kui üks 10-st tarbib minimaalselt puu- ja köögivilju päevas, vaid iga neljas inimene saab iga päev soovitatavat täisteratooteid. keskmine Aussie tarbib kaks korda päevast soovitatavat ülemist suhkru tarbimine.

Sellisena on isegi Vahemere või Harvardi dieedi toitumisstruktuuri ja soovituste järgimine suurepärane lähtepunkt.

Koju võtmise sõnum

Ei piisa linnukese märkimisest mitme põhitoidu juures, et süüa nii, et see toetab pikaealisust ja aitab ennetada elustiilihaigusi. Samuti tuleb lahti saada töödeldud prügist: magusatest jookidest, valgetest süsivesikutest, rasvasest lihast ja töödeldud suupistetest.

Ainuüksi oliiviõlis küpsetatud köögiviljade söömisest ei piisa, et aidata teil elada pikka ja tervet elu.

Päev taldrikul

Hommikusöök: Täisterakaer värskete puuviljade ja seemnetega.

Lõunasöök: Suur salat edamame ja lõhega. Puuviljatükk. Viil täisteraleiba.

Suupiste: Peotäis pähkleid. Puuviljatükk.

Õhtusöök: Pruun riis tofu ja köögiviljade praadimisega.

Õhtusöök: Puuviljad ja kreeka jogurt

Susie Burrell on dietoloog ja toitumisspetsialist ning tal on magistrikraad treeneripsühholoogias. Susie on Channel 7 saates Sunrise alaline dietoloog ja ta on olnud dietoloog enam kui 20 aastat.

Algselt avaldatud kui Vähetuntud dieet, mis vähendab oluliselt enneaegset surma, diabeeti ja südamehaigusi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top